2009. szeptember 14., hétfő

A FELSZÍNRE BUKKANÓ KÉPED

A keret

Egy festményként képzeld magad elé életedet. Személyiséged, testi adottságaid, ajándékaid és képességeid alkotják a keretet. Valószínűleg nem újdonság, hogy sok nő ahelyett, hogy megköszönné a keretet, melyet Isten neki adott, idejének jelentős részében annak megváltoztatásával foglalatoskodik.
Olvastam egy kijózanító történetet egy ilyen asszonyról:
Ráhel nem volt megelégedve azzal a kerettel, melyet Isten neki adott. Biztosra vette, hogy testi és érzelmi hiányosságait, hiányzó képességeit egy életen át kell keresztként cipelnie. Szeretett volna egy másik keretet választani.
Egyik éjszaka különös álma volt. Különböző formájú és méretű keretek feküdtek szanaszét kölülötte. Meglátott egy gyönyörű keretet, belül drágakövekkel és arannyal kirakva.
- Ó, ez tökéletes lenne számomra - kiáltotta, és magára akasztotta. Az arany és a drágakövek szépek voltak, de túlságosan nehéznek bizonyultak, és összeroskadt alattuk.
Ezután egy bájos, virágmintás keretet talált. „Biztosan ez lesz a tökéletesen hozzáillő." Gyorsan fölemelte, de a virágok alatt szúrós tövisek voltak, melyek testét megsebezték.
„Nincs itt egy olyan keret, ami megfelelne nekem?" -Ekkor egy egyszerű kerethez ért. Se drágakövek, se gyönyörű virágok. Valami mégis vonzotta hozzá. Felemelte, magára akasztotta, és tökéletesnek érezte. Amint jobban megnézte az őt körülölelő keretet, felismerte, hogy ez volt az, melyet Isten eredetileg is neki alkotott!
Lehet, hogy valaki más kerete csábítóbbnak tűnik, mint a sajátod? Talán irigykedsz egy olyan nőre, akinek a kerete drágakövekkel vagy virágokkal van kirakva, de nem tudod, milyen nehéz az ő kerete. Azért imádkozz, hogy Isten segítségével meglásd azt a bölcsességet, mellyel megalkotott téged.

A művészi alkotás

Most pedig figyeljük meg a műalkotást a kereten belül. Ez képviseli azt a formálódó képet, amellyé válsz. Isten megfesti a hátteret, majd életed vásznán biztos kézzel irányítja az ecsetvonásokat, hogy remekművet alkosson. Isten meghív téged, hogy vele együtt alakítsd ki a képet. Ha alázattal meghajolsz az ő művészete előtt, Krisztus jelleme fog visszatükröződni életed képéről.
Lépj kissé hátra, és nézz rá a képre. Mit tükröz vissza? Krisztus jellemét látod rajta vagy eszeveszett tenni akarást? A jellem vagy a teljesítmény színeivel próbálsz festeni? Eletünkben a teljesítmény és az aktivitás túl gyakran beárnyékolja a növekedést és a jellembeli fejlődést. Lihegve rohanunk körbe, cselekedeteinkkel igyekszünk megfesteni a képet, de jellemünknek kellene kialakulnia előbb, és azt követhetik a tevékenységek.
George MacDonald nagyon jól fejezte ki: „Úgy gondolta, hogy cselekedettel elérheti azt, ami csupán létezésre vágyakozott."
Mit tart értékesnek a Biblia különböző nőkben és férfiakban? Belső jellemüket. Isten azt akarja, hogy célunk a Krisztushoz való hasonlóság legyen, hogy jellemünk az ő hasonlatosságára formálódjon. Ő ezt a képet akarja megfesteni. Mi viszont leginkább a keretre figyelünk. Isten azt mondja, hogy ez téves szemlélet.
Amikor Sámuel Izrael következő királyát keresve számba vette Jesse fiait, Isten így figyelmeztette: „Ne tekints a megjelenésére, se termetes növésére, mert én megvetem őt. Mert nem az a fontos, amit lát az ember. Az ember azt nézi, ami a szeme előtt van, de az Úr azt nézi, ami a szívben van." (lSám 16:7)
Velünk ellentétben, Isten a belső értékekre figyel. Salamontól azt tanuljuk, hogy a „kedves asszony tisztességet érdemel" (Péld 11:16, NASB ford.) nem a csinos asszony, nem az okos asszony, hanem a kegyelmes szívű asszony. Péter is hangsúlyozta ezt a belső szépséget, amikor leírta, mi fontos Isten számára: „Ne a külső dísz legyen a ti ékességetek, ne a hajfonogatás, arany ékszerek felrakása vagy különféle ruhák felöltése, hanem a szív elrejtett embere a szelíd és csendes lélek el nem múló díszével: ez értékes Isten előtt" (lPét 3:3-4). A nő valódi ékessége a belső jelleme!

Linda Dillow

1 megjegyzés:

Unknown írta...

jaj ez nagyon hasznos volt elolvasni!O bar Krisztus lenne mindenunk .... Akkor az O lenye betoltene anyira h mar nem is erdekelne mas csak az h Ot tukrozzuk.